Hemligheten bakom stjärnkockens succékoncept

En läcker smak av storstäder – och lite lyx i vardagen.
Följ med till stjärnkocken Marcus Samuelssons lilla restaurangmecka på Clarion Hotel runtom i Norden.
Föreställ dig de olika kulturerna i Harlem, estetiken från Upper West Side och den urbana konsten i SoHo – allt samlat på en tallrik.

Ett snabbt besök i New York är precis vad du får serverat hos den berömda kocken Marcus Samuelssons restaurangkoncept Kitchen & Table på Clarion Hotel.
– Det är den mångkulturella mixen av människor, livsstilar och mat som gör Manhattan så underbart, säger Marcus Samuelsson medan han äter en sked av dagens fisksoppa med bläckfisk och musslor.

Ville ta smakerna till Skandinavien
Han har bott i New York i över 25 år och var kökschef på Aquavit redan vid 24 års ålder. Sedan dess har han startat flera egna restauranger, bl.a Red Rooster i Harlem, New York och nu senast Red Rooster i Shoreditch i London.

Med anledning av sina svenska rötter och det mångkulturella New York, bestämde han sig för att ta de internationella smakerna till Skandinavien. Han ville kombinera dem med lokala råvaror i hopp om att kunna erbjuda sina gäster en spännande matupplevelse.

Resultatet blev en sådan succé att hans restaurangkoncept nu finns på majoriteten av alla Clarion Hotel i Norden.
– Kitchen & Table ska vara en dynamisk mötesplats, säger Marcus. Clarion Hotel är för mig en lyx i vardagen, och hit kan du komma som du är, oavsett anledning. Det skall vara låg tröskel och finnas ett urval för alla. Hemligheten är att lyckas kombinera mat, dryck, service, miljö och atmosfär till en positiv helhetsupplevelse, avslutar han. 

Läckra smaker och lyx i vardagen – allt du behöver veta om Clarion Hotel

Har lagat mat åt Obama
Tanken är att det ska vara enkelt – samtidigt som Marcus Samuelsson har tunga meriter i sitt cv. Han har bland annat lagat mat åt Barack Obama och deltagit i ett flertal matlagningsprogram – bland annat Top Chef Masters, som han dessutom vann.
Det viktigaste för Marcus Samuelsson är att maten smakar bra oavsett vem som tillagat den.
Och det gör den.

Grönt i fokus
Vanligast är att kockarna väljer ett protein först och därefter tillbehöret när de komponerar en rätt. I Kitchen & Table's nya koncept ”Urban Garden” har Marcus Samuelsson valt att göra tvärtom, och resultatet är en spännande twist.

I stället för kött, fisk eller fågel i fokus är det grönsakerna som får störst plats.
– ”Delicious” är inte en kompromiss, säger Samuelsson, och det syns att han menar det.

Boka bord på Kitchen & Table här!

Odlar egna grönsaker
Rödbetor serveras både bakade och som chips. Färskpotatis kommer i olika former: perfekt kokta, som en fantastisk puré och som chips med dillsmak. Men fänkålen är kanske allra populärast: bakad, och något syrlig, med kokosskum och misoflakes. Det är en kombination utöver det vanliga, något som Samuelsson fokuserar mycket på:
– Om man ska överleva måste man ständigt utvecklas, och för att göra det måste man vara nyfiken.

Det var också anledningen till att de började se över möjligheterna att odla sina egna grönsaker.

Det började i liten skala, med några örter och sallad, men har snabbt utökats. I restaurangen på Clarion Hotel Post i Göteborg odlar de egen sallad och på Clarion Hotel Sign i Stockholm har de ett eget växthus för örter.

– Det är ett mycket intressant steg in i framtiden. Kanske kan vi börja odla hälften av allt det gröna vi lägger på tallriken på våra egna tak? frågar han sig själv med ett leende.

  Njut av lyx, kvalitet och god mat mitt i Stockholm – boka boende på Clarion Hotel Sign här!